16 januari 2023

Yellowstone: paradijs op aarde?

Vol ongeloof staar ik naar de geysers en het ruige landschap dat bruist van de vulkanische activiteit. 
Yellowstone National park (het eerste nationale park ter wereld) stond gigantisch hoog op mijn bucketlist.  

zeven dagen fietste ik in dit fantastisch landschap. Hier fietsen heeft iets magisch, ik moet toegeven dat de vele rv's en auto's die voorbij zoeven soms een beetje teveel worden maar dan parkeerde ik mijn fiets en ging voor een kleine wandeling. De sfeer die hier hangt is haast onbeschrijfbaar, het is hier dat ik voor het eerst echt een connectie voel met de natuur. 

ik fietste het park tegen de klok in,  starten deed ik in Mammoth een oud militair fort dat deze dagen duidelijk gecontroleerd wordt door de 'elk', de grote neef van het edelhert zeg maar! fietsen in Yellowstone betekend ook veel klimmen, maar de beloning is dan ook bijzonder groot. de geysers, thermopools en de eindeloze naaldbomen die het landschap kleur geven. 

Omdat het bijna onmogelijk is alle hoogtepunten te beschrijven besloot ik er drie uit te nemen. 

1. Grand Prismatic een fenomenaal kleuren palet. 
hoewel Old faithful de attractie is in het park vond ik persoonlijk Grand Prismatic indrukwekkender. De kleuren die hier onder invloed van de zon steeds veranderen zijn echt prachtig. wil je even ontsnappen aan de grote drukte? Dan raad ik aan om naar het viewpoint te wandelen, een kleine klim waar je dit prachtig natuurfenomeen kunt bewonderen. 

2. Fietsen tussen de Bizons
Het grootste zoogdier van Noord-Amerika loopt hier 'vrij' rond. Fietsen tussen deze enorme beesten in Hayden valley is echt wel een hoogtepunt. Je beseft pas hoe groot en massief deze viervoeter is tot je er vlakbij staat. De adrenaline giert door mijn lijf en ik voel me toch opgelucht wanneer de beesten op een veilige afstand zijn. De Bizon mag je echt niet missen tijdens een bezoek aan het park. 

3. MT. Washburn beklimmen
Het letterlijke hoogtepunt hier in het park is MT. Washburn met zijn 3115 meter. Een leuke wandeling die geleidelijk stijgt, spectaculaire vergezichten over het park kunnen hier ten volle opgenomen worden. 
Wat deze wandeling een beetje extra 'spice' geeft is het feit dat hier de grooste populatie grizzly's van het park is. Helaas of gelukkig? Geen beren gezien! 
Een dag uitstap die voor mij echt wel een must do is om een idee te krijgen over de omvang van het park. 

Uiteraard zijn er nog veel, heel veel hoogtepunten in het park:

- old faithful, bekijk samen met duizenden anderen hoe deze geyser tot leven komt. Wist je dat deze geyser ongeveer om het uur warme stoom uitblaast! 
- fairy falls, een prachtige waterval waarbij je op de vijf kilometer heen en terug wandeling even aan de drukte ontsnapt.
- Grand canyon of yellowstone, wat een spectaculaire kloof met een al even spectaculaire wilde waterval die meters diep naar beneden buldert! 
- steam boat geyser, de grootste geyser van het park, een pak onregelmatiger dan old faithful maar wel echt de moeite. 

een backcountry tweedaagse

wist je dat 85% van Yellowstone bestaat uit 'backcountry' pure wildernis. Slechts 0,7% van de jaarlijks bijna miljoen bezoekers gaat de backcountry in. 

Na dat ik een permit had gekocht en een veiligheidsinstructie film over beren had gezien was ik klaar om de volgende dag een tweedaagse wandeling te maken in het park. Beren spray bevestigd aan de rugzak en in handbereik stap ik de trail op. Voor twee dagen even verdwijnen, voor twee dagen me even terug trekken in de wildernis. Na honderd meter op de trail ben je echt verdwenen uit het zicht, het geluid van mensen en auto's is ook verdwenen. Het voelt alsof je alleen op de wereld bent, wanneer ik verse berensporen zie maakt mijn hart toch een sprongetje. Tegen dat ik aankom bij de bivakzone begint het te schemeren, nog net genoeg tijd voor een kampvuurtje te maken! Het eerste sinds Alaska, wat kan ik echt genieten van een kampvuur, de warme gloed op je gezicht en je rug die rilt van de kou, zalig dit contrast! 
Die nacht begint het te bliksemen en donderen. Op momenten als deze ben ik blij beschut in mijn tentje te liggen dat echt wel begint aan te voelen als mijn huis. Wanneer ik de volgende dag terug de parking opstap en het drukke leven van het park me terug begroet loop ik over van blijdschap. Waar ik eerst niet geneigd was om dit alleen te ondernemen draaide uit tot het absolute hoogtepunt van mijn bezoek aan dit park. 

Yellowstone, ik denk dat je me nog terug ziet! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch flagEnglish flag

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.