4 augustus 2022

Canada deel 1

Vorige post

Volgende post

top of the world highway

Thuis tijdens de voorbereiding moet ik gedacht hebben: de eerste grensovergang moet er één zijn om te onthouden. Waar alle andere fietsers verder de Alaska Highway volgen, ga ik via de Top of the World Highway richting de grens. Vijf zware dagen op een slechte weg en veel hoogtemeters. Het uitzicht is wel adembenemend en maakt veel goed!

Ik had opgegeven dat ik om 11:00 de grens zou oversteken. Met nog 23 kilometer te gaan begin ik om 9:00. Na de eerste bocht zie ik de weg stijl omhoog lopen. Diezelfde weg blijft uiteindelijk de hele tijd tot aan de grens stijgen. Ik kom aan bij de grens om 12:45. Bang dat ze hier een probleem van zouden maken schuif ik aan in de rij. Wat blijkt? Op vijf minuten is alles geregeld en sta ik in Canada! Maar ik heb mijn les wel geleerd; bij de volgende grensovergang voorzie ik genoeg tijd.

Dawson city

Na een zalige afdaling kom ik aan in Dawson City. Het is te zeggen - op de westelijke oever. Vanaf hier moet je met een veerboot de Yukon over om in downtown Dawson te geraken. Ik weet niet wat het juist is, maar in dit dorpje hangt een zeer aangename sfeer. De wegen zijn onverhard en waar je ook kijkt zie je oude gebouwen. Rondlopen in Dawson voelt aan als teruggaan in de tijd, een echte aanrader dus!

Alleen

Ik ben nu meer dan een week alleen onderweg. Dagelijks probeer ik rond de 100 kilometer te fietsen. Ik geniet ervan om volledig zelf te beslissen: waar ik eet, hoelaat ik eet, tot hoelaat ik fiets. Op de fiets zelf geniet ik van de tijd die je hebt om na te denken. De stilte ‘s avonds is dan weer heel rustgevend. Ik kan goed alleen zijn zonder eenzaam te zijn, zo blijkt. Voorlopig gaat dit goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch flagEnglish flag

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.